همین
چند سال پیش بود که انتشار گزارش اداره استاندارد تهران درباره کشف تخلفات
گسترده در صنعت سوسیس و کالباس جنجال زیادی را در کشور به پا کرد و بسیاری
از تولیدکنندگان فعال در این صنعت در مظان اتهام قرار گرفتند. از زمان
انتشار آن گزارش تاکنون بیش از سه سال میگذرد. اما آیا در این مدت تحولی
در کیفیت سوسیس و کالباس تولید داخل رخ داده است؟ به گزارش ایسنا، در
شهریور سال 1388 اداره استاندارد تهران اقدام به نمونهبرداری از 26 نمونه
سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاههای زنجیرهای کرد و این
نمونهها از نظر منشا بافت گوشتی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این آزمون
نشان داد که از 20 نمونه سوسیس و کالباس 18 مورد نامنطبق بودند. موارد
مردودی نشان میداد که تولیدکنندگان سوسیس و کالباس از چربی صفاقی (چربی
موجود در دستگاه گوارش و لابهلای رودهها)، غضروف شفاف مربوط به دستگاه
تنفسی و ریه، عروق، رگ و اعصاب و بافت پیوندی (پوست رگ و پی و چربی ضایعات
گوشتی) در تولید محصولات خود استفاده کرده بودند. این در حالی بود که این
بافتها عضله نیستند و تولیدکنندگان طبق استاندارد ملی مجاز به استفاده از
این بخش از لاشه دام در تولید فرآوردههای گوشتی نیستند. بعدا در سال 1390
نیز بار دیگر یکی از مدیران سازمان استاندارد از کشف موارد تازهای تخلف در
صنعت سوسیس و کالباس خبر داده و گفت که استفاده از خمیر مرغ در تولید
انواع فرآوردههای گوشتی ممنوع شده است. به گفته مهدی جعفری تقریبا تا آن
زمان در تولید انواع فرآوردههای گوشتی مانند همبرگر، ژامبون، کباب لقمه و
ناگت مرغ از خمیر مرغ استفاده میشد که به دلیل مورد قبول نبودن استاندارد
این محصول، این استاندارد مورد تجدیدنظر قرار گرفت و قرار شد استفاده از
خمیر مرغ در تولید انواع فرآوردههای گوشتی ممنوع شود. همچنین قرار شد از
آن پس خمیرمرغ تنها در تولید خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار گیرد. در
تازهترین اظهارنظر نیز مدیرعامل اتحادیه مرغ تخمگذار اوایل سال جاری
اعلام کرد که مرغهای تخمگذار پس از حذف شدن از گردونه تولید تخممرغ، به
دلیل پایین بودن کیفیت با نصف قیمت مرغ گوشتی روانه مصارف صنعتی سوسیس و
کالباس میشوند. به گفته هدایت اصغری "مرغ تخمگذار که درصد گوشت آن از مرغ
گوشتی کمتر است، کیفیت آن هم از مرغهای گوشتی پایینتر بوده بنابراین پس
از اینکه از چرخه تولید تخممرغ حذف میشوند، گوشتشان برای مصارف صنعتی
به کار میرود." اما در حالی بیش از سه سال از انتشار گزارش تخلفات گسترده
صنعت سوسیس و کالباس توسط اداره استاندارد تهران میگذرد که عضو هیات مدیره
انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه برخی
کارخانههای تولید سوسیس و کالباس از شرایط سوءاستفاده کرده و مرتکب تخلفات
و تقلباتی شدهاند، گفت: نباید همه تولیدکنندگان سوسیس و کالباس را به یک
چشم دید. تولیدکنندگانی هم هستند که تمامی استانداردهای لازم برای تولید
فرآوردهای پروتئینی را رعایت میکنند. واغیناک قازاریان درباره استفاده از
خمیرمرغ در تولید سوسیس و کالباس توضیح داد: متاسفانه به دلیل برخی تخلفات
انجام شده توسط برخی تولیدکنندگان سوسیس وکالباس سازمان استاندارد به طور
کلی استفاده از خمیرمرغ و دستگاه جداسازی گوشت از استخوان را در تولید
فرآوردههای گوشتی ممنوع کرده است. در حالی که در صورت استفاده اصولی از
این دستگاه میتوان با استفاده از گوشتهای چسبیده به استخوان دام ذبح شده
به میزان بیشتری فرآوردههای گوشتی تولید کرد که این رقم بعضا به 25 تا 30
درصد هم میرسد.....